Geloof niet zomaar je eigen gedachten...5 denkbeelden die we vaak maar ten onrechte geloven

                                                              

                                                                     Geloof niet altijd je eigen gedachten!

Op je route naar een comfortabel leven kan het heel helpend zijn te beseffen dat onze gedachten het grootste deel bepalen van hoe we de wereld en realiteit rondom ons waarnemen. We reageren nooit op een gebeurtenis, we reageren altijd op onze interpretatie van diezelfde gebeurtenis. En die interpretatie kan voor iedereen anders zijn. Hieronder vind je de eerste 2 van 5 overtuigingen die mensen vaak geloven maar die absoluut niet feitelijk waar zijn. De volgende drie vind je in de volgende Routeplanner.

1. de mensen moeten mij aardig vinden, anders deug ik niet.

                Feit: ongeveer 30% van de mensen uit je omgeving vindt je aardig. Als je je anders gaat gedragen, zal een andere 30% je aardig vinden. Trouwens, je vindt toch ook niet iedereen in je eigen omgeving echt aardig.  Waarom willen we toch zo graag dat iedereen ons leuk en aardig vindt? Voor een deel is dit genetisch bepaald: als baby is het levensnoodzakelijk opdat zijn verzorgers goed voor hem zouden zorgen. Hoe ouder we worden, hoe minder relevant dit wordt.

 

2. ik mag geen fouten maken, anders ga ik af.

               Feit: elk mens maakt fouten. Helemaal niet erg. Je wordt er alleen maar wijzer van. De meest natuurlijke manier om te leren is via trial and error. Hoe leerden we allemaal lopen? Juist, door 100-keren te vallen en toch telkens weer op te staan. Waarom doet een kindje dat? Het heeft alles te maken met motivatie en het geloof dat het kan. Op het moment dat een kruipertje vaststelt dat hij net wat verder zou raken als hij kan stappen, is er de motivatie om te kunnen stappen. En het feit dat hij iedereen rondom zich ziet rondstappen alsof dat heel vanzelfsprekend is, maakt dat hij gelooft dat hij het ook wel zal kunnen.

En de combinatie van die twee: motivatie én geloof in jezelf zijn zo krachtig dat je bergen kunt verzetten en dat het niet erg is als je een fout maakt of even de mist ingaat.

Meer nog, een leven zonder fouten, hoe saai zou dat zijn? Bovendien zijn het juist de fouten waar we van leren en die ons succesvoller maken. Ze dwingen ons alternatieven te zoeken en ons verder te ontwikkelen. En ze geven je (achteraf) het heerlijke gevoel dat je aan het groeien bent.

 

In de volgende Routeplanner vertel ik je over nog 3 andere overtuigingen die onze gedachten kunnen sturen zonder dat we er erg in hebben....en zonder dat we het eigenlijk willen. Ondertussen: ga eens na wanneer je bovenstaande overtuigingen gebruikt en kijk of je een andere invalshoek kan vinden. Succes!