Het ganse jaar door een vakantiegevoel...het kan!

5 waardevolle tips om de vakantiemodus langer aan te houden…

Als je deze 5 tips in gedachten houdt en toepast, zal dat heerlijke ontspannen vakantiegevoel heel wat langer terug op te roepen zijn. Moet je kiezen tussen een ontspannen leven en een hectische job? Liefst niet! Er is niets mis met nu en dan wat hectiek in je leven, maar er is evenmin iets mis met ontspannen kunnen werken. Dit lijkt vaak een taboe te zijn: het werk moet druk zijn (en eerlijk gezegd, ik heb de indruk ons leven ook) om aan te tonen dat we succesvol zijn….Tijdens loopbaangesprekken is dat iets wat vaak naar boven komt. Als mensen dan de klik maken dat niet zo moét zijn, is het gevoel van opluchting vaak heel groot!


Tip 1. als je met een electronische agenda werkt, schakel dan je afwezigheidsagent in. Zo weet iedereen die een mail naar je stuurt dat je afwezig bent en zit men niet ongeduldig te wachten op een antwoord.
            Een gouden tip: zet je afwezigheidsagent 1 dag langer dan je effectief afwezig bent. Zo creëer je voor jezelf een dag waarop je nog niet overvallen wordt met mails of met telefoons die ‘asap’ beantwoord moeten worden. Je geeft jezelf een dag ‘cadeau’ waarop je in alle rust mails, berichten, nota’s,… van tijdens je afwezigheid kunt doornemen. Dit is ook voor je (werk)omgeving een cadeau: de dag nadien ben je van alles goed op de hoogte, kun je effciënt contact opnemen met wie je probeerde te bereiken en zijn je tussenkomsten onmiddellijk to the point.

Tip 2. Neem 1 goed voornemen mee uit je verlofperiode. Probeer niet om de ganse vakantiesfeer over te plaatsen naar je werkplek. Hoogstwaarschijnlijk lukt dit niet langer dan een halve dag, en daarna loert de frustratie om de hoek… Pak het anders aan: neem 1 item vast wat je prima beviel op verlof en houd je hieraan! Dit kan iets zijn rond timemanagement (geen 20 keer per dag je mails checken maar slechts 2 keer), maar evengoed gezonder eten of meer bewegen.

Tip 3. Bouw een reminder in aan je verlof – dit kan een fijne vakantiefoto zijn die je op je bureau(blad) zet, de soundtrack van je reis als ringtone op je smartphone (wij hebben als gezin elke vakantie een andere soundtrack: een cd of artiest die ons vergezelt op de (vaak lange) autoreis en nadien zorgt voor een heerlijk nostalgisch gevoel. ). Ons geheugen werkt via beelden, geluiden, geuren. Op deze manier kun je op onverwachte momenten een instant-terugblik op die ontspannende reis krijgen.

Tip 4. Herinner jezelf eraan dat je niet onmisbaar bent… Tijdens de weken van je verlof is de zon op je werk niet naar beneden komen vallen. Misschien is niet alles perfect verlopen, maar lag dat echt aan jouw afwezigheid of was het eerder toeval? Leer hieruit dat je niet onmiddellijk op elke vraag moet springen. Maak een onderscheid tussen wat dringend+belangrijk is en wat niet zo dringend is. En plan deze laatste zaken gerust later in op een moment dat je er tijd voor hebt. Het zal de kwaliteit van je werk én van je leven ten goede komen.

Tip 5. En hier komt mijn stokpaardje: blijf singletasken!! Eerlijk: hoe vaak heb je gemultitasked als je op reis was? En dan bedoel ik niet aperitieven én een spelletje kaart tegelijk ;-).
Waarschijnlijk zijn de momenten dat je effectief tegelijk met twee heel verschillende taken bezig was op 1 hand te tellen. De kip en het ei… zijn we meer ontspannen omdat we singletasken of gaan we eerder singletasken omdat we ontspannen zijn? Maakt niet uit, feit is dat er een verband is tussen de twee waar we ons voordeel mee kunnen doen.

Succes!